HRVATSKI CRVENI KRIŽ
GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA
HRVATSKA KOSTAJNICA

044 851 080

Nazovite nas

Ul. Josipa Marića 2

44430 Hrvatska Kostajnica

Pon - Pet: 7:00 - 15:00

Naše radno vrijeme

Prva pomoć

Tradicionalna je djelatnost Hrvatskog Crvenog križa koja se provodi u cilju osposobljavanja što većeg broja građana za pružanje prve pomoći u svim situacijama ozljeda i bolesti, u svakodnevnom životu kao i u slučaju katastrofa.

Prva pomoć je skup radnji i postupaka kojima se pomaže ozlijeđenoj ili iznenada oboljeloj osobi na mjestu nesreće, prije dolaska hitne medicinske službe ili drugih kvalificiranih medicinskih djelatnika.

CILJEVI PRVE POMOĆI SU:

LANAC PRVE POMOĆI UKLJUČUJE:

GDCK Hrvatska Kostajnica provodi tečajeve osposobljavanja kandidata za vozače iz pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći i tečajeve za osposobljavanje radnika za pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim na radu.

TEČAJEVI ZA VOZAČE

Tečajevi prve pomoći, kao sastavni dio osposobljavanja kandidata za vozače u auto-školama, provode se u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 105/04), Pravilnikom o osposobljavanju kandidata za vozače na motorni pogon iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nezgodi (NN 59/98) te ostalim važećim Pravilnicima.

Nastava iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći je obvezna, a može započeti s kandidatom koji je upisan u autoškolu. Nastava se provodi u trajanju od 9 sati, u obrazovnim grupama do 15 kandidata..

Nakon tečaja, Gradsko društvo Crvenog križa Hrvatska Kostajnica daje ovjeru u knjižicu kandidata.

 

OSPOSOBLJAVANJE RADNIKA

Osposobljavanje radnika za pružanje prve pomoći za slučaj nesreće i povrede na radu, provodi se sukladno Zakonu o zaštiti na radu (NN 71/14, 118/14, 154/14) i Pravilniku o pružanju prve pomoći radnicima na radu (NN 56/83) kojim je utvrđen broj osoba osposobljenih za prožanje prve pomoći na osobama ozlijeđenim na radu.

Nakon tečaja i položenog ispita, Gradsko društvo Crvenog križa Hrvatska Kostajnica izdaje svjedodžbu o osposobljenosti radnika za pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim na radu.

Gradsko društvo Crvenog križa Hrvatska Kostajnica ima licenciranog liječnika koji provodi obuku iz Prve pomoći u prostoriji s potrebnom opremom i nastavnim pomagalima te se osposobljavanje provodi tijekom cijele godine u dogovoru i skladu s potrebama.

Skip to content