HRVATSKI CRVENI KRIŽ
GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA
HRVATSKA KOSTAJNICA

044 851 080

Nazovite nas

Ul. Josipa Marića 2

44430 Hrvatska Kostajnica

Pon - Pet: 7:00 - 15:00

Naše radno vrijeme

Vremenske neprilike i njihov utjecaj na mentalno zdravlje

Facebook

Prije nekoliko dana razni dijelovi Hrvatske teško su stradali od olujnog nevremena. Neki su građani nažalost pretrpjeli velike emocionalne i materijalne gubitke. Dok se štete još zbrajaju, čitamo o novim upozorenjima od nevremena. 

Ono što znamo je da ne možemo spriječiti prirodne nepogode. Ali možemo brinuti o sebi i jedni o drugima.  

Važno je imati na umu da izvanredni i vrlo stresni događaji kao što su ove ekstremne vremenske prilike mogu izazvati različiteneugodne reakcije. Moguće je i da vama ili vašim bližnjima ovo nevrijeme ponovno probudi neka sjećanja, osjećaje i strahove iz prošlosti. Prisjetite se što vam je tada pomagalo. Svatko od nas ima svoje načine i metode koje im pomažu u teškim trenucima: to može biti poziv prijatelja, posjet rodbine, molitva, meditacija, pomaganje drugima, šetnja prirodom ili nešto drugo.

Ne postoji univerzalno pravilo ni određeni rok kad nas slični događaji više neće uznemiravati. No u ovom trenutku donosimo nekoliko univerzalnih savjeta koji mogu biti korisni u ovim situacijama: 

  • Pratite provjerene izvore informacija (poput objava Državnog hidrometeorološkog zavoda, Ravnateljstva civilne zaštite, lokalnog i državnog stožera civilne zaštite, službenih stranica u vašem mjestu stanovanja i slično) 
  • Ograničite vrijeme čitanja i gledanja vijesti i internetskih objava na društvenim mrežama 
  • Brinite o sebi i ljudima oko sebe, posebice o bolesnim i starijim osobama oko sebe
  • Ne zaboravite na važnost redovite prehrane i odmora

Zapamtite: neugodne misli, osjećaji i ponašanja normalne su reakcije na neugodne događaje te se mogu javiti neposredno nakon uznemirujućeg događaja ili kasnije, kada se sve smiri i šteta već bude sanirana.

Ukoliko vas reakcije koje imate toliko ometaju da ne možete svakodnevno funkcionirati, razgovarajte s osobom od povjerenja ili se obratite vašem obiteljskom liječniku.

Skip to content